Werkplaats

De werkplaats is gevestigd in Rhenen. Hier hebben wij onze machines opgesteld om dagelijks te produceren. Er is gekozen voor LED-armaturen met daglichtkleur omdat de kleuren van het hout goed te zien zijn. Daarnaast hangen er vijf luchtzuiveraars die elke dag fijnstof filteren uit de lucht en schone lucht uitblazen.

De machines hieronder worden dagelijks gebruikt om vanaf de boomstam naar eindproduct te gaan en bij ieder staat de toepassing en werking.

Formaatzaag Paoloni p450
Dit is een zaagmachine gemaakt in Italië waarbij er 3 assen door een computer gestuurd worden om precies te werken. Hierop kunnen wij het hout op maat zagen in de lengte en breedte. De roltafel is 320 cm lang en het hout gaat langs de zaag op om een bewerking uit te voeren. Het is mogelijk om tot 150 mm hoog te zagen met het 450 mm blad.

De Paoloni formaatzaag tijdens het naar maat zagen van dit boomstam eiken wastafelblad.
Locatie: werkplaats Zaagfabriek

Langgatboor Felder FD250
Met deze stationaire boormachine kunnen wij sleuven frezen om planken over een bevestiging te laten schuiven bij blinde montage.

Breedbandschuurmachine SCM
Dit is ook een Italiaanse machine welke bladen en panelen tot 1100 mm breed kan schuren. Het hout wordt door een rubberen band onder een schuurrol doorgevoerd en kan tot een tiende van een millimeter nauwkeurig schuren waardoor wij goede controle houden over het dikte van het hout.   

Medewerker Johan schuurt met behulp van de breedbandschuurmachine een blad naar dikte.
Locatie: werkplaats Zaagfabriek

Martin cirkelzaag
Dit is een oudere Duitse cirkelzaag met wederom een 450 mm blad om het hout grof op maat te zagen zodat we het hout kunnen selecteren voor een eindproduct.

Langgatboor SCM as 16
Met deze stationaire boormachine kunnen wij deels de bewerkingen doen bij het bevestigingsmateriaal van zwevende bladen tot 35 cm diep.

Opsluitbanken
Wij beschikken over een FELDER, Feichtner, Duin en een op maat gemaakte opsluitbank met tegendrukkers. Deze worden handmatig en hydraulisch onder druk gebracht. Dit helpt om hout juist te lijmen zonder zichtbare naden.

Lijmen van een beuken blad voor de BESTA tv-meubel.
Locatie: werkplaats Zaagfabriek

Kolomboormachine Teknatool Nova
Dit is een kolomboor om gaten te boren voor nisbevestigingen, scharnieren en proppen. Dit wordt de ‘slimste’ kolomboor genoemd omdat deze via een computer snelheid en dieptes kan aanpassen aan de hand van het materiaal en boor.

Vierkante gatenboor Multico
Met deze boormachine kunnen wij vierkante gaten boren/steken bij pen gat verbindingen of een sleuf voor een kabel.

Vandiktebank Format4-Felder
Dit is een machine die hout naar 1 dikte kan brengen. Noodzakelijk is wel dat één kant al gevlakt is op een vlakbank zodat de dikte overal hetzelfde is. Deze is voorzien van een digitale besturing en spiraal as met 77 losse messen om een mooi schaafresultaat te krijgen.

Vandiktebank Format4 van Felder tijdens het schaven van dit boomstam iepen schaaldeel naar 75 mm.
Locatie: werkplaats Zaagfabriek

Langgatboor Danckaert
Dit is onze oudste machine welke nog dagelijks gebruikt wordt. Deze wordt bijvoorbeeld gebruikt bij blinde bevestiging in wandplanken en dergelijke. De machine aangepast zodat deze binnen 10 seconden stil staat. Op dit moment zijn we een tweede soortgelijke machine aan het aanpassen zodat deze voldoet aan dezelfde eisen als nieuw geleverde machines. Dit is een oude gietijzeren machine en gewicht en precisie werkt deze prettiger dan een moderne machine.

Lintzaag Felder FB610
Met de lintzaag kunnen wij dikke planken opdelen of hout grof op maat zagen. Ook wordt deze gebruikt bij hoekjes in vensterbanken zodat deze precies in het kozijn valt.

Medewerker Sanne helpt tijdens het doormidden zagen van dit dikke ruwe eiken boomstam deel zodat het daarna gevlakt en geschaafd kan worden.
Locatie: werkplaats Zaagfabriek

Afzuiger Felder RL160
Deze ‘schone-lucht’ afzuiger is voorzien van fijnstoffilters en zuigt de spaanders weg die de vandiktebank van het hout af schaaft.

Vlakbank Format4-felder Vlakbank
Deze machine kan door middel van de spiraalas, 77 losse messen, ruw hout vlak maken. De vlakbank is voorzien van een digitale aflezing en elektrische besturing om precies te kunnen werken.

Vlakbank Format4 van Felder tijdens het vlakken van een boomstam iepen schaaldeel.
Locatie: werkplaats Zaagfabriek

Schuurtafel Felder FST 160
Dit is een werktafel die aangesloten is op een eigen afzuiger. Bij bewerkingen zoals schuren, frezen of borstelen wordt het fijnstof naar beneden gezogen wat resulteert in een schonere lucht op de werkplek.

Freesmachine Format4 Felder
Met deze freesmachine met aanvoerapparaat kunnen wij profielen frezen zoals mes en groef. Ook is het mogelijk te kopiëren zodat een exacte vorm wordt overgenomen.

Radiaalzaag DeWalt
Dit is een afkortzaag met een digitale aflezing om hout precies op maat af te korten tot een maximale diepte van 450 mm.

Afkortzaag Kapex
Met deze zaag kunnen wij precies verstekhoeken en dergelijke zagen voor bijvoorbeeld spiegellijsten.

Vandiktebank Bauerle
Deze vandiktebank heeft vier messen en kan tot een breedte van 800 mm schaven. Dit is erg geschikt voor panelen of grotere schaaldelen.

Mobiele zagerij WoodMizer
Dit is een bomenzaag met een eigen Kubota dieselmotor en elektrische bediening waar zaagprogramma’s opgeslagen kunnen worden. Deze is voorzien van vele hydraulische opties en kan bomen zagen tot 65 cm doorsnede en 6 meter lengte. ook kan deze vervoerd worden achter een auto met trekhaak om op locatie te zagen.

WoodMizer bomenzaag onder de recent gemaakte overkapping direct naast de werkplaats.
Locatie: werkplaats Zaagfabriek

Afzuiger Riedex DM200, MD60 en MD40
Dit zijn afzuigers die voldoen aan de meest recente eisen en ervoor zorgen dat de machines gebruikt kunnen worden zonder dat het een rommel wordt in de werkplaats. Uiteraard is het belangrijk dat de ademlucht schoon blijft voor de werknemers, en hierbij helpen de vijf afzuigerunits met filters ook mee die tegen het plafond hangen.

Herzaagmachine Stenner V36
Deze lintzaag met doorvoerrol wordt gebruikt om hout in de dikte op te delen naar dunnere delen.

Bomenzaag Peterson DWS
Dit is een grote bomenzaag die bomen tot een dikte van 190 cm kan verzagen tot grote bladen. Deze snijdt met een ketting en eigen benzinemotor door de boomstam.

Algemene machines
Hieronder vallen onder andere Festool Domino, frezen, bovenfrezen, cirkelzagen en dergelijke. En Makita, DeWalt, Ryobi, Milwaukee accugereedschap.

Borstelmachine Griggio
Deze machine kan het hout structureren waardoor het natuurlijker aanvoelt. De eerste borstel is een messing borstel om het hout ‘uit te nerven’ en hierna een nylon borstel om te schuren.

Afkortzaag Thomas
Dit is een metaalzaag om beugels of onderstellen aan te passen. Deze kan worden voorzien van staal of rvs zaagbladen met koeling.

Schijfschuurmachine
Dit is een grote machine met aan beide kanten een 760 mm doorsnede schuurschijven om rondingen te schuren bijvoorbeeld. Eén van de werktafels kan schuin gesteld worden zodat een schuinte geschuurd kan worden.

Vorkheftruck Komatsu en Samsung
Deze worden gebruikt om vrachtwagens te laden en lossen, hout en boomstammen te verplaatsen en spullen vanaf de zolder te pakken. De Komatsu is elektrisch en de Samsung op LPG.

Lintzaagmachine Pehaka
Deze lintzaagmachine is een op maat gemaakt machine door de fabrikant om oorspronkelijk rollen rubber te verzagen. Wij hebben deze aangepast zodat wij dikke balken en zuilen kunnen afkorten.

Stroomaggregaat Atlas Copco
Indien wij de zwaardere zagerij machines tegelijk laten draaien hebben we extra stroom nodig. Hierbij kunnen wij de aggregaat dus mee laten draaien om ervoor te zorgen dat alles tegelijk kan draaien. Dit is niet vaak het geval maar het is fijn om achter de hand te hebben.

Bandschuurmachine Grit Fein
Deze gebruiken wij om metaal te schuren. Bijvoorbeeld als de standaard beugels te lang zijn kunnen wij deze afkorten en afronden op deze machine.

Droogkamer DX HF vacuum-droogkamer
Dit is een speciaal op maat gemaakte droogkamer die het hout in een kortere tijd kan drogen. Deze zet de ruimte in onderdruk/ vacuüm en laat stroom door het hout heen gaan. Hierdoor wordt het water naar de kopse kanten gestuurd.

Kantenlijmer Felder Forka 200
Deze kan gebruikt worden om plaatmateriaal te voorzien van gelijmde kanten met hout.

Scharnierboormachine Grass Wurth
Met deze machine is het mogelijk om scharnieren en deuvelgaatjes op de juiste maat te boren.

Fineerschaafmachine Marunaka
Dit is een Japanse schaafmachine om hout met een warrige draad te schaven. Door de scherpe messen blijft er geen machineslag in het hout achter waardoor de tekening van het hout intenser is. Dit wordt gebruikt bij hout wat gebruikt wordt voor de instrumenten bouw.

Afwerkruimte
Deze ruimte wordt gebruikt om het hout te voorzien van een olie of lak afwerking. De ruimte is voorzien van een grote tafel van teak en vele hulpmiddelen om geen afdrukken te krijgen in het hout.

Kettingzagen Stihl
Wij gebruiken dagelijkse diverse kettingzagen om het hout op maat te zagen. Ook om afvalhout op maat te zagen zodat het past in onze grote werkplaatskachel.

Daarnaast zijn er diverse andere machines noodzakelijk bij de productie zoals de Lamello Clamex, compressors, Titebond lijmen, schuurmachines, handgereedschappen, meetgereedschappen, heftafels, pompwagens, etcetera.

En, het belangrijkste, de medewerkers die alles uittekenen, sorteren, verlijmen, controleren en verzendklaar maken!