Over ons

Zaagfabriek realiseert meubels onder andere eettafels, salontafels, zwevende wandplanken, badkamermeubels, vensterbanken, BESTA bladen en halffabricaten. Wij zijn dus een houtbewerkingsbedrijf met hout en machines die maatwerk producten maken en geen standaard voorraad. Een van de grootste voordelen voor de klant is dat het naar wens gemaakt kan worden, denk aan houtsoort, dikte blad, diepte, breedte en afwerking. Wij hebben een ruimte ingericht met vele voorbeelden en diverse badkamerbladen, salontafels die direct meegenomen kunnen worden.

Onze voorkeur ligt bij het verwerken van niet-tropische houtsoorten tot half fabricaten voor bedrijven of eindgebruikers. Wij krijgen regelmatig de vraag of dat wij willen samenwerken met winkels of een eigen grote showroom maar ligt niet onze passie. De producten hebben nu een reëele prijs/kwaliteit- verhouding en op het moment dat je met een grote winkelruimte gaat werken of derde betekent dit dat er op de kwaliteit bezuinigd moet worden en verkoopprijs omhoog moet om de kosten te dekken. Daarnaast waarderen vele klanten het juist dat het direct afgenomen kan worden bij ons en juist de mogelijkheid hebben om meer achter een bedrijfsnaam op internet te zien zoals het productieproces, ruwe hout en eindproducten.

Het meeste van ons hout is afkomstig uit Nederland en België, en wordt bijvoorbeeld gekapt door ouderdom van de boom, ziekte, wijziging infrastructuur of aanleg van woningen. Hierdoor heeft het hout meer ‘karakter’ en oneffenheden ten opzichte van hout wat geïmporteerd wordt uit Afrika, Zuid-Amerika en bossen.

Om de massieve houtbewerking uit te voeren beschikken wij over moderne machines die bijvoorbeeld computer gestuurd zijn en oude houtbewerkingsmachines die aangepast zijn aan de huidige richtlijnen. Hierdoor kunnen wij vele bewerkingen uitvoeren om vanaf ruw hout naar een eindproduct te gaan.

Wat ons machine park uniek maakt is dat wij ook beschikken over 2 bomenzagen, zodat wij stammen kunnen inkopen bij diverse partijen en zelf naar maat kunnen zagen. Een hiervan is een Peterson sawmill geïmporteerd uit Nieuw Zeeland geschikt voor grote diameters en een mobiele Wood-Mizer zaagmachine die volledig zelfvoorzienend is en zelfs in een afgelegen gebied zonder stroom te kunnen zagen door middel van een Kubota diesel motor, hydraulische stamhandeling en computer gestuurde hoogte instelling.

Het komt ook regelmatig voor dat wij een stam verzagen voor bijvoorbeeld een particulier die een boom uit de tuin heeft die bijvoorbeeld geveld is door stormschade en hoveniers met een stam die het hout een goede bestemming willen geven in plaats van kachelhout of versnipperaar.

In 2018  hebben wij een nieuwe vacuüm droogkamer laten maken door DX Vhaibo zodat wij ons eigen hout kunnen drogen. Met dit systeem hebben wij de mogelijkheid om hout te drogen in kortere droogtijden ten opzichte van conventionele droogkamers. Hierin drogen wij bijvoorbeeld bredere en dikkere boomstamplaten. 

Een gedeelte van ons hout wordt gedroogd door een externe partij die beschikt over een biomassa centrale om de kamers te verwarmen met als brandstof houtafval.

Dutch Hardwood
Naast Zaagfabriek hebben wij ook een handelsnaam Dutch Hardwood  (fijnhouthandel) voor de verkoop van hout aan bedrijven en particulieren. De voorraad is erg divers met vele houtsoorten en unieke vormen. Dit hout wordt door ons zelf gezaagd en gedroogd of wordt ingekocht van houthandels of meubelmakers die dit willen verkopen. Dit zijn veelal Europese en Noord-Amerikaanse houtsoorten. Onze specialisme ligt niet bij tropische (uitstervende) houtsoorten en zelf importeren en kunnen hier ook niet veel in aanbieden. Wij bieden hout aan waarvan wij de herkomst weten, zelf hebben ingekocht als stam. Het komt ook voor dat wij partijen kopen van houthandels of meubelmakers. Hier kan bijvoorbeeld Mahonie  van een (scheeps-) interieur bouwer bij zitten of robijnhout van een parketeur wat jaren geleden is ingekocht.

Indien je meer wilt zien van ons hoe onze dagelijkse werkzaamheden eruit zien is het mogelijk om een bezoek te brengen of onze Instagram pagina te volgen.